• Téléchargement de la carte échoué pour:http://open.mapquestapi.com/staticmap/v5/map?key=NAB3yAHwhzquVPqAZDHSSMa5b1QnDDmb&size=370,195&zoom=15&center=50.8547658,4.3546276
samed 29
21:15

Festival van de Vrijheid 2016

samedi 29 octobre 2016 à 21h15

Festival van de Vrijheid 2016

Festival van de Vrijheid 2016

Van 20 oktober 10:30 tot 29 oktober 11:30 | Théâtre National - Emile Jacqmainlaan 111-115 - 1000 Brussel

Festival van de Vrijheid 2016

Deze herfst komen verdedigers van de mensenrechten, aanzetters tot nadenken, liefhebbers van ondermijning, veelzijdige duizendpoten en uitvinders van al wat mogelijk is, samen op het Festival van de Vrijheid. Het Festival stelt tal van documentaires, debatten, spektakels, tentoonstellingen en concerten voor. Alle vormen van expressie eigen aan hun tijdperk, gekenmerkd door een kritische houding, geïnspireerd door het streven naar een rechtvaardigere wereld komen samen in de befaamde gezellige en feestelijke sfeer van het festival.

Thema 2016 : Noodsituaties?

De actualiteit wordt beheerst door de huidige noodtoestand. Het Festival van de Vrijheid reageert met een kritische houding en wil deze in een breder perspectief plaatsen. Het doorgrondt de logica, rechtvaardigingen, gevolgen en impasses van de noodsituatie. Het Festival brengt andere noodsituaties onder de aandacht, van sociale, ecologische of humanitaire aard, die worden verdoezeld door de obsessie voor veiligheid. Het Festival van de Vrijheid stelt verschillende urgenties tegenover elkaar en onderzoekt de mogelijke reacties erop. Zo gaat het dieper in op de tijdelijkheid van de wereld, de economie, de ontwikkeling van kennis en technieken, de levensritmes, de politieke antwoorden en de sociale of maatschappelijke veranderingen.

Actie is noodzakelijk, maar haast is een slechte raadgever en te snelle antwoorden blijken vaak oppervlakkig of zelfs contraproductief. Oplossingen moeten duurzaam zijn. Moeten we de koers van de wereld daarom vertragen of net te vlug af zijn voor die ons overweldigt?

Hier is een selectie van activiteiten betreffende de situatie van vrouwen, vrouwenrechten of gendergelijkheid.

Debatten

Vandana ShivaUrgences et défis alimentaires
EN / FR - simultaanvertaling - 120'
Zondag 23/10 - 19u15 - Grande salle, Théâtre National

De tijd dringt als we het plattelandsleven en de controle over onze voedselvoorziening willen redden, maar dit vraagt wel om duurzame, wereldwijde antwoorden.
Het agrobusinessmodel roept steeds meer weerstand op, terwijl alternatieve voorstellen om de economie terug naar het lokale niveau te brengen opgang maken.
Wat is de impact daarvan op het Zuiden, dat vaak tegen wil en dank wordt meegesleept in een geglobaliseerde economie? Kan dat 'herlokaliseren' van de economie zorgen voor rechtvaardiger verhoudingen tussen de volkeren en de gemeenschappen of hebben we integendeel geen andere keus dan binnen het huidige model het tempo te verhogen om zo iedereen te kunnen voeden?

Une conférence de Vandana Shiva (écrivaine écologiste et féministe, directrice de la Fondation de la recherche pour la science, les technologies et les ressources naturelles, prix Nobel alternatif en 1993, auteure de The Violence of the Green Revolution - Third World Agriculture, Ecology and Politics (1991) et Le terrorisme alimentaire (2001)).
Discutante : Virginie Pissoort (responsable de campagne et de plaidoyer à SOS Faim).
Partenariaat : SOS Faim et des associations membres du Réseau de soutien à l'agriculture paysanne (FIAN, CNCD-11.11.11, Rencontre des Continents, Quinoa, Oxfam Solidarité).

Prendre son mal en urgence
FR - 120'
Maandag 24/10 - 19u15 - Studio, Théâtre National

De spoedafdelingen van ziekenhuizen zijn voortdurend overbelast. Is dat het gevolg van de druk op het gezondheidssysteem om winstgevend te zijn? Of van onderfinanciering of een gebrek aan professionals en efficiënte eerstelijnshulp? Weerspiegelt het ons ongeduld op het vlak van gezondheidszorg, of een foutieve perceptie van de spoeddiensten door wier er gebruik van maakt? Of zelfs het onvermogen van die laatsten om voor de eigen gezondheid in te staan?

Met Pierre Mols (diensthoofd spoedafdeling UMC Sint-Pieter), Hanne Bosselaers (huisarts bij Geneeskunde voor het Volk / Molenbeek), David Hercot (Observatorium voor Gezondheid en Welzijn) en Catherine Markstein (arts, coördinatrice Femmes et santé vzw).

Loi Travail et Uber: vive l'esclavage!
FR - 120'
Donderdag 27/10 - 19u30 - Foyer, Théâtre National

De sociale verworvenheden worden overal in de westerse wereld uitgehold door de opmars van een neoliberaal beleid dat arbeid zodanig flexibel wil maken dat het op slavenarbeid gaat lijken. Ook in België en Frankrijk is dat het geval, met nieuwe arbeidswetten waarover tegenstrijdige stellingnames met elkaar botsen. Tegelijkertijd leidt de technologische vooruitgang tot een nagenoeg virale verspreiding van initiatieven die worden ondergebracht in de categorie 'samenwerkingseconomie', ook al leveren ze enorm veel winst op. Gaat deze soort uberisatie van de economie hand in hand met de teruggang van de sociale rechten? Hoe verzetten we ons hiertegen?

Avec Gérard Filoche (inspecteur du travail, membre du bureau politique du Parti socialiste français), Matthieu Lietaert (politologue et auteur de Homo Coopérans 2.0 (2015)), Felipe Van Keirsblick (secrétaire général CNE) et Jan Buelens (avocat, spécialiste du droit du travail, professeur à l'Université d'Anvers).

Sans-papiers, héritiers de Rosa Parks?
FR - 120'
Samedi 29/10, 21h15 dans le Studio du Théâtre National

De strijd van Rosa Parks wordt vaak herleid tot het initiatief van één dapper vrouwtje. Het was echter veel meer dan dat. Het was het resultaat van een politiek en strategisch denkproces van een collectief dat in verzet kwam tegen de apartheid in de Verenigde Staten tijdens de jaren '50. Volgens die strategie kunnen grote idealen alleen verwezenlijkt worden door eerst kleine overwinningen te behalen. Het lijkt erop dat die succesvol was en een extreem reactionaire sociale orde mee omverwierp. Is die strategie vandaag ook van toepassing op de strijd van de mensen zonder papieren?

Met Selma Benkhelifa (advocate bij Progress Lawyers Network, spécialiste du droit des étrangers), Mamadou Bobo Diallo (porte-parole de la Coordination des Sans Papiers de Belgique), Saïd El Louisi (rédacteur du Journal sans papier), Miamouna Bah (Comité des femmes sans-papiers) et des membres du Nimis Groupe.

Theater

Ceux que j'ai rencontrés ne m'ont peut-être pas vu
Ceux que j'ai rencontrés ne m'ont peut-être pas vu

NIMIS Groupe
België - FR (ondertitels NL) - zaterdag 29/10 - 19u30 - Studio, Théâtre National

Wat gebeurt er allemaal aan de grenzen van de EU, in de opvangcentra, tijdens een verhoor voor een asielaanvraag, voorafgaand aan de beslissende reis naar Europa? Samen met asielzoekers brengt NIMIS Groupe een epos waarvan de humor en de lichte toon de ernst van een absurde waarheid aan het licht brengen. Europa zakt steeds dieper weg in het ontkennen van de duizenden doden die ieder jaar op de Italiaanse, Spaanse, Griekse kusten aanspoelen, maar in hoeverre zijn het management en de controle van die 'migratiestromen' voor Europa niet verworden tot puur economische belangen?

"Expériences"

Le chœur d'Ali Aarrass
België • 30' - vrijdag 21/10 - 18u30 - Studio, Théâtre National

Dit vrouwenkoor strijdt aan de zijde van Farida Aarrass, de zus van de bekende Belgisch-Marokkaanse gevangene Ali Aarrass, en biedt al zingend verzet. Met enkele muzikale taferelen geven militanten, amateurs en professionals uiting aan hun hoop, hun zusterschap en hun geduldige ongeduld bij de eis om gerechtigheid en gelijke rechten voor mensen met een dubbele nationaliteit.

Documentaires

Hier is een selectie van documentaires dat over vrouwenconditie gaan of/en door vrouwelijke regisseurs gerealiseerd zijn.

The Occupation of the American Mind

Loretta Alper, Jimmy Earp - USA • 2015 • 85' • VO/OV st Fr/Nl

5€ - doncerdag 20/10 - 18u45 - Zaal J. Huisman, Théâtre National

The Occupation of the American Mind/ Israel's Public Relations War in the United States doorprikt de berichtgeving over het Israëlisch-Palestijnse conflict door de belangrijkste Amerikaanse media. Zo wordt de communicatiestrategie onthuld van de zionistische lobby's, die de meerderheid van de Amerikanen van hun standpunt willen overtuigen door in de nieuwsitems vooral de nadruk te leggen op raketbeschietingen en te hameren op 'het recht van Israël om zich te verdedigen'.

Gevolgd door en gesprek (Fr) met Frank Barat (coordinator Tribunal Russel International sur la Palestine) en de producers van de film.
De voorstelling wordt voorafgegaan door de officiële opening van de internationale documentairefilmcompetitie.

Raving Iran
Susanne Regina Meures - CH • 2016 85' • VO/OV st Fr/En
5€ - vendredi 21/10 - 22u - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Anoosh en Arash, twee Iraanse dj's met een passie voor elektromuziek en festivalsferen, nemen veel risico's door in hun land rave party's (feestjes met elektronische muziek) te organiseren. Ze riskeren gevangengenomen en gemarteld te worden maar blijven van een vrije wereld dromen. Wanneer een Zwitsers festival hen uiteindelijke uitnodigt, vertrekken ze met een visum dat maar vijf dagen geldig is. Wat zullen ze doen? Ze missen Iran nu al, maar de wereld gaat voor hen open.

Jury Award, Visions du Réel (Nyon), 2016

The Amina Profile

Sophie Deraspe - CA • 2015 85' • VO/OV st Fr/En
5€ - zondag 23/10 - 19u15 - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Amina is een vrouw die op het web de Syrische regering uitdaagt, aankondigt dat ze gaat demonstreren - met haar hoofddoek op, om niet op te vallen - en een blog schrijft, A Gay Girl in Damascus. Aan de andere kant van de planeet, in Canada, wordt een andere vrouw, Sandra, 'virtueel' verliefd op haar. De band ontwikkelt zich tot een passionele relatie, met een erotische dimensie. Tot Amina plots verdwijnt. Een drama. Sandra moet iets doen. Maar waar begin je te zoeken?

Canadian Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival (Toronto), 2015

#MYESCAPE

Elke Sasse - DE • 2016 • 90'• VO/OV st Fr/Nl
5€ - maandag 24/10 - 19u00 - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea en Syrië steken zeeën en woestijnen over om hun leven te redden. Onderweg hebben ze altijd hun gsm bij de hand. Om zich te organiseren en om contact te houden met de familie. Maar ook om hun onvoorstelbare reistocht tot in Europa te filmen.

Gevolgd door en gesprek (Fr) met Elena Crespi (chargée de programme Europe de l'Ouest à la FIDH), Cécile Vanderstappen (chargée de recherche & plaidoyer sur les migrations au CNCD), Sarah Goffin (chargée de campagne pays en crise et droits des migrants à Amnesty International) et Alexis Deswaef (président de la Ligue des droits de l'Homme).

Starless Dreams
Mehrdad Oskouei - IR • 2016 • 76' • VO/OV st Fr/En
5€ - maandag 24/10 - 22u - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Om tal van redenen (drugssmokkel, winkeldiefstal …) leven jonge Iraanse vrouwen met elkaar samen in een gesloten rehabilitatiecentrum. Voor de rechters zijn ze 'ongewenste bastaarden', niets meer. Ver van de pijnlijke, traumatische context die hen hier bracht, maar in het ongewisse over hun vrijlating, bouwen deze vrouwen een nieuwe gemeenschap, een nieuwe familie op. Een introspectief verslag.

Amnesty International Film Prize 2016 • Berlin International Film Festival, 2016

The abortion hotline
Fernando Lopez Escriva -CA • 2015 • 56' • VO/OV st Fr/En
5€ - dinsdag 25/10 - 19u - Zaal J. Huisman, Théâtre National In Chili is elke vorm van abortus verboden. Ondanks de zware gevangenisstraffen die vrouwen en dokters boven het hoofd hangen, worden illegaal zwangerschapsonderbrekingen uitgevoerd. Een groep jonge feministen omzeilt de wet nu en verschaft vrouwen de nodige inlichtingen. Via de telefoon. Hun geheim? De gebruiksaanwijzing van een vrij verkrijgbaar geneesmiddel: Misoprostol. Gevolgd door een gesprek (Fr) met Sylvie Lausberg (directrice Étude & Stratégie du CAL), Katinka in 't Zandt (psychologue dans un planning familial, présidente du Groupe d'action des centres extrahospitaliers pratiquant l'avortement), Alessandra Moonens (médecin et cofondatrice de la Linea información aborto Venezuela) et Apoline Vranken (Cercle féministe de l'ULB).

The Trials of Spring

Gini Reticker - USA/EG • 2015 • 80' • VO/OV st Fr/En
5€ - woensdag 26/10 - 19u - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Gini Reticker kijkt naar de gevolgen van de Arabische lente vanuit de invalshoek van Egyptische vrouwen die eraan deelnamen. Hoewel teleurgesteld en intussen belaagd door de nieuwe politieke, militaire en religieuze machthebbers, weten deze onverwoestbare, met hoop vervulde vrouwen afstand te nemen van de gebeurtenissen. Zijn de vrouwenrechten erop vooruitgegaan? Al worden ze door de politie afgeranseld en voor terroristische rechtbanken gedagvaard, toch ademen ze vrijheid en zaaien ze verandering.

Best SRC Socially Responsible Content, New Media Film Festival (Los Angeles), 2016 • Special Award, Traverse City Film Festival, 2015

Hotline

Silvina Landesman - IL/FR • 2015 • 99' • VO/OV st Fr/En
5€ - woensdag 26/10 - 21h - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Hotline is een vereniging die migranten in Tel Aviv (Israël) hulp aanbiedt. Ze voert een zware strijd voor de mensenrechten, in een land dat bijna geen enkele vluchteling erkent en er alles aan doet om de migranten naar hun land terug te sturen - met name Zuid-Sudanezen en Eritreeërs, die deportatie en de dood riskeren. Ondanks de bedreigingen en beledigingen van bewoners die soms radicaal het tegendeel voorstaan, ondanks de ondoordringbare wetgeving, zet Hotline haar onmogelijke opdracht voort.

Best Israeli Documentary, Jerusalem Film Festival, 2015
Voorafgegaan door een kortefilm Holot. Een prijs voor twee films.

Oleg's choice
James Keogh, Elena Volochine - FR • 2016 • 72' • VO/OV st Fr/En
5€ - donderdag 27/10 - 21u30 - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Sinds de zomer van 2014 stromen duizenden jonge Russen toe in het Donetsbekken, een streek in het oosten van Oekraïne. Opgepept door de Russische propaganda nemen ze er de wapens op, in de overtuiging dat ze hiermee hun patriottische plicht vervullen. Oleg is een van hen. Hij denkt zijn leven op die manier zin te geven, maar de dood van zijn vrienden brengt zijn overtuigingen aan het wankelen.

This is my land

Tamara Erde - FR/IL • 2014 • 93' • VO/OV st Fr/En
5€ - zaterdag 29/10 - 14u - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Hoe wordt geschiedenis onderwezen in Israël? En in Palestina? Welke invloed kan het leerstandpunt van de leerkracht op de leerlingen hebben? Bouwen die muren in hun hoofd op, nog voor ze volwassen zijn? In This is My Land maken we kennis met drie soorten onderwijs, drie naast elkaar bestaande werelden: een Israëlische, een Palestijnse en een gemengde school.

Social Justice Prize, DC Filmfest (Washington), 2015 • First Prize Documentary, FIFOG Festival (Genève), 2015 • First Prize, PRIMED Enjeux Méditerranéens (Marseille), 2014

Gevolgd door en gesprek (Fr) in het Foyer met Tamara Erde (regisseur), Simone Susskin (députée au Parlement bruxellois, présidente d'Actions in the Mediterranean) en Hamdan Al Damari (représentant liégeois de la Communauté Palestinienne en Belgique et au Luxembourg).

Bref manuel de libération

Alexander Kuznetsov - FR • 2016 • 80' • VO/OV st Fr/En
5€ - zaterdag 29/10 - 16u - Zaal J. Huisman, Théâtre National

Julia, Ina, Olga en Katia zijn wezen. Op hun achttiende werden ze overgebracht naar een psychiatrische inrichting, verstoten door de Russische samenleving. In een ijskoud Siberië proberen deze ongewenste personen hun recht op een gezinsleven en op de vrijheid terug te winnen. Voor hen bevinden zich de rechters, de wetten en de afwijzing. Achter hen, de instelling, de gevangenis, de vriendinnen. Sluit de val zich iedere keer opnieuw?

Most innovative feature film, Visions du Réel (Nyon), 2016

Sonita

Rokhsareh Ghaem Maghami - IR/DE/CH • 2016 • 90' • VO/OV st Fr/En
5€ - zaterdag 29/10 - 18u - Zaal J. Huisman, Théâtre National Sonita is een Afghaanse van 18 jaar die in Libanon woont. Ze is rapster en wil vrij kunnen zingen en beroemd worden. Maar dat is buiten haar familie gerekend. Die heeft voor 9.000 dollar een gedwongen huwelijk met een onbekende afgesloten. Sonita kan geen kant uit. Ze vraagt haar schooldirectrice, muziekproducers en zelfs de regisseuse van de documentaire om hulp. Tot waar kan ze in haar eentje weerstaan aan de krachten van een cultuur die haar verslindt?

Audience Award, Amsterdam International Documentary Film Festival, 2015 • Best Documentary, East End Film Festival (Londres), 2016 • Special Mention, Millenium Docs Against Gravity (Varsovie), 2016 • Grand Jury Prize, Sundance Film Festival (USA), 2016

Gevolgd door en gesprek (Fr) in het Foyer met Mina Jaffe (réfugiée kurde, activiste pour les droits des femmes réfugiées en Europe) et Pierrette Pape (directrice des campagnes et des politiques, Lobby européen des femmes). Partenariat : Lobby Européen des Femmes.

Bezoek de website www.festivaldeslibertes.be.